fredag 9 november 2007

Bhutto i husarrest

Det var väl väntat i och för sig. Musharraf tog makten genom en militärkupp, och har ingen större lust att lämna ifrån sig makten. Oavsett vad han själv påstår. Pakistan har aldrig varit en riktig demokrati, och lär inte bli det nu heller. Musharraf har satt landet i undantagstillstånd, och har nu även gjort sig av med sin värsta motståndare Benazir Bhutto genom att sätta henne i husarrest. Tidigare har han förvisat en annan potentiell motståndare till Saudi Arabien. Av någon anledning lät han Bhutto komma tillbaka till Pakistan med löften om samtal och till och med delad makt. Det lär knappast hända nu.

Bhutto är ju knappast någon drömkandidat att leda Pakistan. Förra gången hon gjorde det visade hon sig vara enormt korrupt och stoppade mycket av landets pengar i egen ficka. Pengar hon förmodligen har levt på sedan hon gick i landsflykt efter att hon avsattes. Att låta Bhutto komma tillbaka till makten är inget som kommer att gagna Pakistan och dess folk.

Intressant är att Pakistan och Musharraf, som har framställts som USA's främsta allierade i kampen mot terrorister (läs: Al Qaida), visar sig vara inget annat än en ynklig diktaturstat. Bush administrationens snack om demokrati går inte längre att ta på allvar.

Inga kommentarer: