torsdag 4 december 2008

Riksbanken sänker räntan med 1,75 %

Frågan är vad det kommer att ha för effekter på bankernas räntor och marknaden i övrigt? För det första, ingen analytiker hade gissat att Riksbanken skulle sänka räntan så mycket. 1,0 % var det många som trodde, en del trodde 0,75 %, men ingen trodde 1,75 %.

Marknaden lär nog reagera positivt på den här räntesänkningen, vilket ju inte bör komma som någon överraskning för någon. I vilken utsträckning får vi vänta och se. Ingves hoppas ju att detta ska hejda inflationen och dessutom förhoppningsvis rädda en del av årets julhandel. Optimistiskt kanske, men mirakel har ju skett förut!

Den stora frågan, åtminstone för mig och många andra vanliga människor, är om bankerna kommer att följa Riksbankens exempel och sänka sina bolåneräntor. Vi är många som har lånat stora summor för att kunna köpa våra bostäder, och vi har drabbats hårt det senaste året. Min ränta mer än fördubblades, vilket var ett hårt slag mot min plånbok. Den rörliga räntan, i första hand, måste ned rejält. Bankerna ska inte få utnyttja den här sänkningen till att tjäna ytterligare miljoner i olika bonusar. Det borde finnas ordentliga regler för detta som gör att bankerna inte kan sätta sina räntor hur högt som helst, utan vara reglerat av hur hög Riksbankens ränta är.

Nåja, vi får se hur det går. Hoppas kan man ju alltid!

Inga kommentarer: