söndag 4 oktober 2009

Webb 2.0 - uppgift 1

Så var det dags för inlämning av uppgift 1 (Webb 2.0 - dåtid, nutid och framtid). Det kan tyckas att det är en enkel uppgift att skriva om, men det är faktiskt en hel del att tänka på.

Webben startade som i en relativt simpel form, mest text som skickades fram och tillbaka mellan olika universitet osv. Sen kom grafiken och så även den första hemsidan. Utvecklingen sedan dess har gått i en rasande fart. Javascriptet tillät en del nya intressanta tilltag. Exempelvis kunde man sätta upp villkor för vem som kunde se vilken sida, beroende på vilken browser man använde. Det var en mycket populär, och minst lika irriterande, funktion.

Ur Javascript föddes sedan AJAX. Nu börjar det bli intressant. AJAX har inneburit en mindre revolution när det gäller utvecklandet av webbtjänster.

Communities och liknande tjänster uppstod, t ex Lunarstorm, Spray, YouTube, MySpace, Facebook osv. Användarna fick möjlighet att inte bara läsa information som webbsidesägarna hade lagt ut, utan kunde nu själva bidra med material. Text, bilder, video osv. kunde man nu lägga ut för allmänt beskådande. Plötsligt kunde man kommunicera med tusentals, kanske miljontals, andra internetanvändare. Det blev kul helt enkelt. Nackdelen är förstås att ens privatliv (om man inte är försiktig med vad man delar med sig av) inte längre är så privat.

Vi utför numera våra bankärenden online, vi handlar våra kläder, böcker, skivor, filmer osv. online. Vi tittar på film online. Vi söker jobb online. Vi bokar vår semester online. Vi kan numera göra det mesta online.

Snart kommer vi även att kunna lägga ut all vår data online, i så kallade moln. Det är dock Webb 3.0, så det får vi ta en annan gång. Det är framtiden, åtminstone om man frågar de som tillhandahåller tjänsterna. Tanken är att man ska kunna komma åt all sin data, och även sina programvaror, i princip överallt. Man ska inte behöva ha något på sina egen dator. Fast det förstås, man behöver ju fortfarande en dator eller åtminstone en datorliknande apparat (exempelvis en avancerad mobiltelefon).

Nåja, vad kan då utläsa av allt detta? Det är lätt att tro att Webb 2.0 är en teknisk uppdatering av Internet. Faktum är att på sätt och vis så är det det, fast mer en utveckling än en uppdatering. AJAX är ju en vidareutveckling av Javascript. Men begreppet Webb 2.0 handlar inte om teknik, det handlar om sättet vi använder oss av Internet. I början var Internet en källa för information, nu har vi lagt ut större delar av vårt sociala liv på Internet. Webb 2.0 är ett socialt begrepp.