onsdag 17 februari 2010

Blir man osocial av sociala media?

Det här är något jag tänkt på den senaste tiden. Blir man mindre social av sociala media och Internet? Vet du vad, jag tror faktiskt det!

Vi spenderar mer och mer tid framför datorn, inloggade på Facebook, Twitter, LinkedIn, och troligen en massa andra så kallade sociala siter som är både små och stora.

Vi har troligtvis en hel massa "vänner" på dessa sociala siter (eller "followers" som det heter på Twitter), och de finns ofta spridda runt om i världen. Vi har blivit väldigt globala. Men ... vi sitter ju bara där! Framför datorn (eller med mobiltelefonen) och stirrar på en skärm. Vi kommunicerar bara med våra "vänner" på digital väg. Det verkar som om vi har glömt bort hur man umgås på analog väg, dvs träffas i det verkliga livet (IRL). I värsta fall kanske vi till och med glömmer bort att umgås med familjen.

En annan nackdel med detta fenomen som är sociala media, är att vi förutom att bli väldigt osociala IRL även blir stillasittande. Jag tror inte jag behöver gå in på vad det kan innebära.

Nu verkar det dock som om det har kommit en lösning på problemet. Känner du att du har blivit alltför beroende av dessa siter (och kanske andra online-aktiviteter som WOW osv.) så kan du begå så kallat digitalt självmord. Det låter väldigt dramatiskt, jag vet, men handlar i själva verket bara om att befria dig själv från bojorna som är sociala media. Tjänsten jag talar om heter "Web 2.0 Suicide Machine". Den fungerar bland annat med tjänsterna Facebook, MySpace, Twitter och LinkedIn. Det tar en knapp timme att fullständigt radera sin digitala närvaro på dessa siter. I skrivande stund har 3109 personer begått digitalt självmord. 229651 "vänner" har blivit uppsagda. 391125 tweets har raderats från Twitter.

Är sociala media ett problem för dig, kanske ett beroende? Då kan digitalt självmord vara lösningen. En något drastisk lösning kan tyckas. Förmodligen skulle det nog räcka med att få lite struktur i sitt användande av sociala media, att sätta upp lite regler för sig själv. Börja med att stänga av datorn. Säg upp ditt Internetabbonnemang. Ring en vän, en familjemedlem, och prata på riktigt. Varför inte träffas IRL över en bit mat, en kopp kaffe. Vad som helst kan funka, bara det får dig att lämna skärmens lockande sken och se verkligheten istället.

1 kommentar:

Anders Norén sa...

Jag hade förmodligen fått mycket mer gjort om jag sade upp mitt Facebook-konto, men nja, det känns en smula drastiskt.