fredag 1 februari 2008

Microsoft + Yahoo ???

Microsoft lägger bud på Yahoo, hela 44,6 miljarder dollar, och Yahoo's aktievärde stiger med 18 procent. Marknaden har alltså valt att ta budet på allvar. Microsoft's Steve Ballmer säger att "vi har stor respekt för Yahoo och tillsammans kan vi ge kunderna mycket spännande lösningar och bättre positionera oss för att konkurrera på marknaden för webbaserade tjänster".

Ett smått desperat bud i mina ögon. Man känner sig utkonkurrerad av Google och tror att man med Yahoo's hjälp kan ta tillbaka sin forna position som marknadsledare. Man vill in och konkurrera på en av Google dominerade marknaden för webbannonser. Microsoft räknar med att denna, som idag är värd ca. 40 miljerder dollar, kommer att växa till runt 80 miljarder dollar om två år. Det finns alltså en hel del pengar att hämta.

Microsoft's bud ligger långt över det verkliga aktievärdet, så man kan nog förvänta sig att ägarna i Yahoo kan komma att lockas. Yahoo har på sistone gått ganska dåligt och stora nedskärningar är att vänta. Bra timing av Microsoft alltså. Blir affären av så kommer det att handla om en av de största affärerna i USA's historia.

Men ... än har vi inte sett slutet på denna historia. Vi får vänta och se. Spännande är det i alla fall.

Inga kommentarer: