tisdag 21 juli 2009

40 år har gått

40 år har gått sedan människan landade på Månens yta första gången. Det är nästa lika länge sedan vi var där senast. Varför? Är det totalt ointressant att landa på månen nu? Finns det verkligen ingenting mer att se där, att upptäcka?

Resorna som görs ut i rymden nu verkar mest handla om att reparera ISS (the International Space Station), rymdstationen som flyter omkring därute. Planerna är dock många och stora, men samtidigt får NASA mindre pengar att jobba med. 2010 kommer dessutom den sista uppskjutningen av en rymdfärja att ske. Därefter kommer det att dröja till 2015 innan nästa amerikanska rymdfarkost skjuts upp. Under tiden kommer man att lifta med de ryska raketerna. Och det är väl lika bra det. De amerikanska rymdfärjorna har bara inneburit en massa problem. Senast lossnade bitar av isolering under uppskjutningen. Något som kunde ha inneburit ytterligare en katastrof.

Det ryska rymdprogrammet har varit besparat från liknande katastrofer. De har istället satsat på raketer som håller och fungerar i alla väder. Det är därför det ryska rymdprogrammet är så mycket mer framgångsrikt än det amerikanska.

Om någon tycker annorlunda så kommentera gärna!

Inga kommentarer: