torsdag 4 oktober 2007

Sputnik 50 år


Den 5 oktober 1957 skickades världshistoriens första satelit ut i rymnden. Dess namn var Sputnik. Sovjetisk media gjorde inte någon stor grej av det, den annalkande vintern var viktigare.

Anledningen att man inte uppmärksammade det mer var att man helt enkelt inte insåg vidden av vad man hade åstadkommit. Nu, 50 år senare, vet vad Sputnik betydde för rymdforskningen och för världshistorien i övrigt. Sovjetunionen startade i och med Sputnik den nu så bekanta kapplöpningen om rymden. Nyheten om Sputnik kom som ett dråpslag för USA som var totalt oförberedda på detta. Att Sovjetunionen låg så långt framme teknologiskt var man inte medvetna om. Naturligtvis försökte USA, som alltid, nedvärdera denna enorma prestation.


Som om det inte vore nog att vara först att skicka ut något i rymden, så blev Sovjetunionen också först med att skicka ut en levande varelse. En av de mest berömda hundarna i historien, Lajka, skickades upp i en rymdkapsel. Tätt följd av den legendariska Jurij Gagarin 1961 som första människa i rymden.

USA fick som vi alla vet nöja sig med att bli först till Månen. Vilket ju är en bedrift i sig. Sen finns det ju de som tvivlar på att månlandningen var äkta, utan att den fejkades i en studio. Den konspirationsteorin kan vi nog bortse ifrån. Vi vet idag så mycket om rymden och rymdresor och att det idag inte är några svårigheter med att landa på Månen. Tråkigt var dock att efter de första expeditionerna till månen blev månen plötsligt ointressant. Man ville längre ut i rymden. Mars blev det nästa naturliga målet. Där har vi hittills sett små fjärrstyrda robotar landsättas, och inom en inte alltför avlägsen framtid planeras att skicka människor till Mars. Vi (eller åtminstone jag) ser med spänning fram emot detta!

Länk:
"Sputnik" ingen kioskvältare i Moskva

Inga kommentarer: