tisdag 30 september 2008

Webbdesign för nybörjare del 1 Innehåll och struktur

Det är en del att tänka på när man ska bygga en hemsida. Jag ska med den här lilla artikelserien försöka ge lite tips om hur man kan gå tillväga.

Låt oss börja med två av de kanske viktigaste sakerna att tänka på, innehåll och struktur. Många gör gärna misstaget att börja med att designa hemsidan, bara för att sedan upptäcka att den inte fungerar riktigt som det var tänkt. Det bästa är istället att fundera ut vad syftet med hemsidan är. Vad är det man vill förmedla med sin hemsida. Alltså, vilket innehåll ska man ha på hemsidan.

"Content is king!" får man lära sig tidigt, och det är mycket riktigt sant. Faktum är, och det är nog inte bara min åsikt, att har man inget innehåll på sin hemsida så bör man nog ta sig en allvarlig funderare på om man verkligen ska ha en. Så när du har ditt syfte klart, är det dags att börja jobba med innehållet.

När du sedan är klar över vad du ska fylla din hemsida med, så är det dags att börja strukturera upp den. Det kan alltså vara lämpligt att dela upp sitt innehåll på flera sidor, beroende på vad det är. Som till exempel en företagssite där man gärna delar upp hemsidan i "om företaget", "våra tjänster", "kontakta oss" osv osv.

Har du lyckats få ihop allt detta på ett sätt som du är nöjd med, så kan du börja fundera på hemsidans utseende.

Inga kommentarer: