torsdag 16 augusti 2007

CIA infiltrerar Wikipedia

Wikipedia har alltid lockat till sig personer som vill utnyttja mediet för egna syften. Nu har verktyget Wikipedia Scanner avslöjat att någon eller några personer hos den amerikanska underrättelseorganisationen CIA har varit inne på Wikipedia och ändrat i vissa artiklar, främst material om Iran och dess president Mahmoud Ahmadinejad, på ett sätt som förlöjligar, men kanske framför allt får CIA att framstå som barnsliga.

CIA påstår sig, naturligtvis, inte kunna bekräfta att ändringarna är gjorda via deras datorer. Det här är dock inte första gången CIA har gjort ändringar och inlägg på Wikipedia. Det som inte framgår är om detta är något som är sanktionerat från chefsnivå, eller om det är någon enskild anställd på CIA som gjort sig skyldig till ändringarna.

Det är intressant att se hur verktygen för att sprida propaganda följer med utvecklingen. Synd dock att det ju inte bara påverkar målet, utan även oss andra som gärna vill kunna använda Wikipedia och liknande verktyg för att hitta fakta. Det här bevisar ju vad alla borde vara medvetna om ... källkritik på nätet är otroligt viktigt. Det är ju svårt, om inte omöjligt, att veta säkert om den "fakta" man hittar på Internet är sann eller falsk.

 

1 kommentar:

Knute sa...

Lite ensidigt med bara CIA, FBI och Vatikanen. Här är en rad andra wikiscanner-fynd:

Al-Jazeera says the foundation of Israel was just as bad as the Holocaust,
Al Jazeera does not like some words in Taliban article,
BBC accuse Tony Blair of being a drunk sex maniac,
BBC: George “Wanker” Bush,
Democrats really don’t like Rush Limbaugh and his listeners,
The Guardian rewrites The Times wiki,
Nick Bilton [New York Times] calls Condoleeza Rice a “concert penis”,
New York Times Compares Bush to Captain Kirk,
New York Times: Vampires donate dead babies to the Grand Dragon of the Republican Party,
Reuters: Bush is a mass murderer,
Washington Post has fun with a rival,
UN editor calls Oriana Fallaci a racist whore…