tisdag 21 augusti 2007

Dean - störst i media just nu!

Orkanen Dean härjar för närvarande lika mycket i media som i Karibiska havet, för närvarande kategori 4-5. Redan när Dean började växa fram långt ute i Atlanten börjades det. Prognoser på prognoser. Nu har Dean passerat Haiti och Jamaica, och kommer snart att landa i Mexico. Inte så många dödsoffer så här långt, "bara" ca. 8 personer.

Värst hittills har nog Haiti drabbats. Den mycket fattiga befolkningen hade helt enkelt inte råd att förbereda sina hus inför orkanen. Många lever på runt 2 dollar per dag, och då har man inte råd med mycket mer än lite mat. Knappast tillräckligt för att förstärka byggnader.

Jamaica har det lite bättre ställt och kunde förbereda sig bättre. Även om de flesta turister lämnade ön så fanns det ändå de som stannade. Anledningen var att de ville uppleva en orkan, en adrenalin-kick helt enkelt.

Mexico verkar inte oroa sig alls. På nyhetssändningarna igår (måndag) såg man turister sola sig på stranden i godan ro, utan att oroa sig det minsta. Vi får väl se hur det går för dem.

Oljebranschen är dock, hittills i alla fall, glada. Orkanen Dean verkar ha missat alla oljeplattformar i Karibiska havet. Jag såg i en tidning igår som berättade att oljepriserna har gått ned tack vare (eller på grund av) detta.

Men nu är det ju så att orkansäsongen bara har börjat. Det kommer många fler!!!

Inga kommentarer: