fredag 21 september 2007

Bygg din egen virtuella värld


Snart kan du bygga din egen virtuella värld. En ny tjänst kommer att lanseras nästa år, under namnet Metaplace. Tanken är att vem som helst ska kunna skapa en egen värld utan att behöva ha några förkunskaper.

Bakom den här tjänsten hittar vi företaget Areae grundat av Raph Koster, som tidigare skapat onlinespel som Ultima Online och Star Wars Galaxies. Enligt Koster ska man kunna skapa sin egen värld på bara några minuter.

Visionen är att det ska finnas 10-tusentals virtuella världar, men det kommer dock inte att innebära att varje värld kanske bara har några få invånare. Det kommer att finnas en möjlighet att koppla ihop världar med varandra och på så sätt få tillgång till andra miljöer och fantasier. Skillnaden mellan Metaplace och tidigare etablerade världar som Second Life och World of Warcraft är att Metaplace är helt och hållet webbaserat. Man behöver alltså inte ladda hem några program eller på annat sätt belasta datorns hårddisk. Det är detta faktum som gör det möjligt att koppla ihop olika världar.

Kanske kan man se Metaplace som ett Open Source-alternativ, där användarna driver på utvecklingen och endast fantasin sätter gränserna för hur världarna kan se ut. Du kan till och med placera din egenhändigt skapade värld i en s.k. widget och placera den i din Facebook- eller MySpace-profil.

Metaplace är just nu i Alpha-läge, men redan nu kan man ansöka om att få testa.

Länkar:
Bygg din egen virtuella onlinevärld - på några minuter
Bygg din egen virtuella värld - på bara några minuter
Metaplace

Inga kommentarer: