måndag 14 maj 2007

3,4 miljoner såg Sveriges Eurovision-fiasko

(Enligt artikel i Dagens Media)

Fiasko? Om man bortser från det faktum att Sveriges bidrag med The Ark bara kom på en inte alltför imponerande 18:e plats, så kan man väl knappast kalla 3,4 miljoner tittare för ett fiasko. 100 000 fler tittare än förra året. 2,8 miljoner fler tittare än hockey-VM-finalen mellan Finland och Canada. Knappast ett fiasko!

Vad gäller Sveriges 18:e plats, så tycker jag nog inte att det är någon katastrof. Visst borde de ha placerat sig högre upp på listan, men de var knappast någon kandidat till 1:a platsen. Två föredetta framgångsrika länder, Storbrittanien och Irland, placerade sig ännu sämre, näst sist respektive sist i finalen. I de länderna är det ingen längre som tar Eurovision Song Contest på allvar.

Vinnarlåten kom från Serbien och sjöngs på serbiska, till skillnad från många andra länder som sjöng på engelska. Ett ganska avgörande faktum tror jag, då många med mig nog har tröttnat lite på att alla numera ska sjunga på engelska. Endast några få länder envisas med att fortsätta sjunga på sina egna språk, bland annat Serbien, Tyskland och Frankrike. Ett lustigt undantag var Lettland som sjöng på italienska.

Det brukade vara så att bidragen skulle sjungas på landets officiella språk, samt på något sätt spegla landets kultur. Jag förstår naturligtvis att musiken utvecklas och influeras från andra håll, det går knappast att förhindra, men jag tycker att man borde återinföra regeln som språket.

Eurovision Song Contest har förlorat sin ursprungliga mening. Det är nu bara ett stort jippo där artister, nya som gamla, är med för att marknadsföra sig. Det handlar inte så mycket om låten längre, utan mer om artisten och huruvida den artisten kan lanseras globalt eller inte, om huruvida artisten är sexig eller inte.

3,4 miljoner tittare bara i Sverige ... knappast ett fiasko ur ett marknadsföringsperspektiv. Uppskattningsvis ungefär 100 miljoner tittare totalt runt om i Europa. Bättre marknadsföringstillfälle lär The Ark aldrig få, möjligtvis om de får uppträda under öppningscermonin till ett olympiskt spel.

Man kan inte tävla i musik, brukar det sägas. Jag är beredd att hålla med. Vi kan inte längre tävla i musik! Allt låter ju nästan likadant nu för tiden!

Inga kommentarer: