fredag 11 maj 2007

Getupdated riskerar åtal

Enligt en artikel i tidningen Dagens Media (2007-05-11) riskerar företaget Getupdated åtal för att ha hoppat på en konkurrent. Det här är ett bra exempel på hur fel det kan bli när man inte håller sig till fakta, och om man dessutom är lite för sensationslysten.

Det visar sig när man läser hela artikeln att företaget Getupdated egentligen inte alls har något med det här att göra. Istället är det en föredetta anställd som är "boven" i dramat. Det är åtminstone så det utmålas.

Så här har jag fattat det. Den som ligger bakom detta har inte tänkt och helt enkelt gjort en dum grej. Han är medveten om att det var otroligt korkat gjort, och han ångrar sig djupt. Naturligtvis är det dumt att "hoppa på" en liten enmansfirma, även om det rör sig om en konkurrent. Jag har svårt att se att Getupdated/Eastpoint på något sätt kan hotas av en sådan liten konkurrent. De tävlar knappast om samma kunder. Getupdated har ju dessutom stor internationell verksamhet, och därmed ett betydligt större kundunderlag.

Alltså, att som Dagens Media och i viss mån den drabbade företagaren påstå att Getupdated har varit fullt medvetna om "påhoppet" är rent löjligt. Getupdated har absolut inget att tjäna på det.

För den drabbade, som ju gärna skyltar med sitt namn i media, har det här inneburit en massa gratis publicitet. Jag tror knappast att hans befintliga kunder, som ju säkert känner honom någorlunda väl, tror att han har något med den fejkade webbsidan att göra. Han har hållit på så länge i den här branschen, att det nog krävs betydligt mer för att skada hans goda rykte.

Jag håller med om att han förtjänar en ursäkt, men tror nog att det kan bli lite svårare att bevisa att han har lidit någon skada ekonomiskt. Det här är inte USA, vi kan inte hålla på att stämma folk eller företag hit och dit bara för att vi känner oss lite stötta i kanten.

Som en liten avslutning och ett ytterligare bevis på Dagens Medias och den "drabbades" sensationslystnad respektive publicitetstörst ... det här hände i februari, men först nu 3 månader senare får vi läsa om det. Ser lite märkligt ut, eller hur?

Inga kommentarer: